Tuomaroinnin antia

Minulla on ollut kiehtova mahdollisuus toimia kolmessa eri tapahtuma-alan kilpailun tuomaristossa tänä keväänä. Työ on aikaavievää ja haasteellista, mutta ennen kaikkea kiehtovaa.

Suomalaisen Evento Awards -kilpailun palkinnot jaettiin jo kuudetta kertaa. Joka vuosi kehitystyö on ohjattu palautteiden perusteella ja suomalaisittain tuossa kilpailussa tehdään erityisen huolellista työtä. Jokainen kilpailutyö arvioidaan kuuden eri kriteerin perusteella. Lisäksi itse palkintopäivänä finalistit arvioidaan vielä kertaalleen. Uskon, että kilpailuun osallistuvat saavat hyviä kehitysideoita sovellettaviksi tuleviin hankkeisiin. Täältä löytyvät finalistit ja voittajat.

Globaali tapahtuma-alan kilpailu Eventex järjestettiin jo yhdeksättä kertaa. Tuomarit ovat alan asinatuntijoita ympäri maailmaa ja tuomarointi tapahtuu verkon yli hyvinkin läpinäkyvästi. Tuomareiden antamat pisteet löytyvät täältä.

Baltic For Events -kilpailu järjestettiin toista kertaa. Tuomaristo oli jaettu kahteen kategoriaan ja finalistien pitchaukset arvioitiin paikanpäällä online-äänestyksellä. Yleisölle kiinnostavaa katseltavaa, mutta kieltämättä ylimääräinen jännitys tapahtumasarjojen osallistujille. Voittajat löytyvät täältä.

Tapahtuma-alan tuomarointi puhuttaa paljon. Mielestäni se on hyvä asia, sillä sehän tarkoittaa että alan asiat kiinnostavat ja näin yhdessä edistämme alaa. Mielestäni tuomareiden tulee edustaa alaa laaja-alaisella kirjolla ja kokemuksella. Näin arvioiden ja äänestäen löytyy oikea voittaja kuhunkin kategoriaan. Jokainen tuomari arvioi oman kokemuksensa perusteella, johon vaikuttavat suuresti myös kulttuurierot. On hyvä muistaa, että minun kymppi toiselle tuomarille voi tarkoittaa kasia arvioinnissa ja tosinpäin. Itselleni tuomaroinnissa punainen lanka on aina tavoitteet ja niihin korreloivat tulokset sekä tapahtuman idea. Löytyykö punainen lanka?  Oli tapahtumasarja tai kilpailu sitten mikä tahansa jota tuomaroin.  

Parhaimmat tapahtumat rikastuttavat yksinkertaisuudellaan ja tuovat luovia kokemuksia myös tuomarille. Erityisesti tänä vuonna mieleeni jäivät lanseeraus Puolestakyröttäjät sekä Neste ICT Escaper Room. Pakopeliä käytettiin mainiosti henkilöstön kouluttamiseen. Kansainvälisistä kilpailusta on jäänyt mieleeni venäläinen It-alan tapahtuma, jonka idea 'Boxing night' toimi mielestäni kohderyhmään kaikessa yksinkertaisuudessaan. Lisäksi mm. amerikkalainen henkilöstötapahtuma, jossa henkilöstö solmittiin uuteen toimitaloon ja muuttoon kiitettävästi tapahtuman avulla ja pitkäjänteisesti. 

Kultuurierot tapahtumissa tulevat ilmi mm. siten, että baltianmaissa tapahtumat ovat visuaalisesti kauniita. Usein jo tapahtumapaikka henkii aistittavaa historian havistelua. Erityisen luovia ja oivaltavia tapahtumia kautta vuosien on tullut hollannista. Yksi suosikkini on pienen budjetin tapahtuma, Kymmenens miljoonaskävijä Riksmuseossa, joka löytyy täältä. 

Yhteinen nimittäjä kaikissa maissa tuntuu olevan juhlajuoma. Se niin itsestään selvä ja helppo, joten olen nimittänyt sen 'automaattiskumpaksi'. Mitä muuta se voisi olla? Siinä viitseliäisyydelle, luovuudelle ja erottumiselle erinomainen mahdollisuus.

Huimasti olen jälleen alaa oppinut ja muiden kokemuksista rikastunut. Alasta, tapahtumista ja tuomaroinnista. Nöyrän iloisen mielen koen myös kun sain kutsun Eventexin tuomaristoon jälleen ensi vuonna, joten työni tuomaroinnissa jatkuu. 

Aurinkoista ja kohtaamisrikasta kesää,

Helena Wallo #tapahtumatohtori

Vastuullisuus on nyt hottii

Tapahtumakeväässä nousi yksi asia muiden joukosta ja se on vastsuullisuus. Tapahtumat ovat materiaali-intensiivisiä ja henkilömääriin sidottuja projekteja, joten huomioimatta helposti myös ilmaston ja ympäristön rasittajia. Kohtaamistoimisto Tapaus etunenässä tarjoaa mahdollisuutta kompensoida tapahtuman aiheuttamaa hiilijalanjälkeä Compensate säätiön kautta.

Myös muut edelläkävijät  ovat luoneet omat ohjeet siihen, kuinka tapahtuman järjestämisessä voi tehdä vastuullisia päätöksiä. Onpa ohje tai ei, jokainen voi tehdä pieniä tekoja kuten

• valita vain kasviruokaa

• kierrättää materiaaleja

• viedä tapahtuma paikkaan johon voi saapua julkisilla kulkuneuvoilla

• ja kutsun saatuamme, jos ilmoittaudumme myös menemme tapahtumaan, sillä ruokahävikki on yksi vastuuttomuuden hukkatulos 

Myös MPI Finland järjestää vastuullisuuteen liittyvän tapahtuman heti kesän jälkeen, joten ole kuulolla. 

P.S. Tule mukaan MPI:n toimintaan. Lue lisää täältä. 

Miten saada tapahtumaan lisää vuorovaikutusta?

Yksi tapa lisätä tapahtumaan vuorovaikutusta on haastaa vetäjää moderoimaan tapahtuma uudelle tasolle. Puhutaan moderoijista, jotka eivät ole juontajia. Moderoijalla on niin fasilitoijan kuin myös juontajan taitoja. Hän on mukana suunnittelemassa ja käsikirjoittamassa tapahtumaa jo alkumetreillä, joten ymmärtää tavoitteet ja löytää vuorovaikutukseen sekä tapahtuman rakenteeseen oikeat ratkaisut. Suomessa alan tiedostajien ja osaajien määrä on vasta heräämässä kasvuun. MPI Finland järjesti jäsenistölleen koulutuksen aiheesta yhdessä hollantilainen Jan-Jaap in der Maurin kanssa. Vuorovaikutteinen vuorovaikutuksen koulutus  innosti meidät kokeilemaan useita menetelmiä käytännössä. Mitä jos tapahtumasi alkaisi niin, että tuolit olisivat keskellä lattiaa selkänojat vastakkain? Tai se alkaisikin aamiaisella jonne mennään tuntemattoman osallistujan kanssa ja keskustelujen jälkeen luodaan toiselle uusi lempinimi? Tuon harjoituksen jälkeen minusta tuli 'muodikas partiolainen'. Ihana oivallus keskustelukumppanilta - minulle uusi lempinimi kelpaa kyllä. 

Halautko oppia uutta tapahtumein suunnittelusta? Seuraava Tapahtumatuottajan koulutusohjelma käynnistyy 3.9. Lue lisää ja ilmoittaudu täältä. Ja juuri valmistuneille #tatu -kurssillaisille paljon onnea!

Tilaa tapahtumatohtori konsultoimaan - pidetään yhdessä kehittävä workshop tulevaan tapahtumaasi tai räätälöidäänkö teidän tiimille oma koulutus? Kenties tarvitset puhujaa tapahtumaasi? Ota arkailematta yhteyttä tästä, suunnitellaan yhdessä lisää.

Tulevia alan kansainvälisiä tapahtumia, joita suosittelen: 

WEC World Education Congress 15-18.62019 Toronto, Kanada

Live Communication Week 26-30.11.2019, Milano Italia

EMEC European Meeting & Events Conference 9-11.2.2020 Sevilla, Espanja 

 

Tämä on Faustus Oy:n uutiskirje. Faustus on vuonna 2007 perustettu tapahtuma-alan koulutus- ja konsultointiyritys. Jos tunnet tarvetta irtautua uutiskirjeestä, voit tehdä sen 'poistu uutiskirjeestä' -linkistä sivun alalaidasta. Tietosuojaselosteet löytyvät www.faustus.fi - sivustolta.