Atmosphere skippers!

Kesäni alkoi antoisasti osallistuessani globaaliin World Education konferenssiin Torontoon. Toisinaan itsekin lähden reissuun kuin vahingossa asenteella, että 'ei siellä mitään uutta kuitenkaan'. Mutta nyt – nyt lähdin tavoitteellisesti matkaan Esa Saarisen filosofian mukaisesti '5-vuotiaan mielellä'. Jos seuraat tapahtumatohtoria sosiaalisessa mediassa, olet jo saanut otoksen tuosta mainiosta tapahtumasta Instagramissa, Facebookissa tai TwitterissäKertaan tässä muutamia mieleeni jääneitä aiheita, jotka viitoittavat tapahtuma-alaa nyt ja tulevaisuudessa.

Konferenssissa nousi esiin luovuus, niin esityksissä kuin itse toteutuksessa. Uskotaan että luovuus sisältyy tulevaisuuden ammatteihin, sillä se on jotakin jota ei voi automatisoida. Luovuudeksi ei koettu riittävän, että täytämme tapahtumissa osallistujien odotukset. Tapahtuman täytyy olla enemmän: luovat toteutukset, uskallus ja rohkeus kohoavat pinnan yläpuolelle. Annetaan osallistujien tuntea se tervetullut olo pienillä asioilla. Osuvasti yksi luennoitsijoista tokaisi 'It's a heart thing, not a head thing'. 

Toinen korostuva asiakokonaisuus oli tarinankerronta ja tarinallistaminen. Jokainen esiintyjä laittoi itsensä likoon, ilman kalvosulkeisia, ja päästi kuulijat pintaa syvemmälle antamalla palan itsestään. Tunnetasoinen kerronta jätti syvän ja muistettavan mielikuvan! 

Trendejä - joihin edelleen kannattaa kiinnittää huomiota ovat esimerkiksi holittomuus ja lihattomuus tapahtumissa. Toinen edelliseenkin liittyvä suuri asia on vastuullisuus ja kiertotalous tapahtumissa. Tässä tapahtumassa se näyttäytyi mm. näyttelyalueella. Siellä sai maalata tauluja ja luoda näin taidetta sairaaloihin vietäviksi, sekä tuoda vanhoja vaatteita kierrätettäväksi eteenpäin. Ja se, että monen tuhannen neliön messualue todellakin oli ilman messumattoa.

Eräs luento vakuutti henkilöstölle suunnattujen tapahtumien tulevan yhä tärkeämpään rooliin. Lisäksi yhteenkuuluvuuden tarve synnyttää tapahtumatarpeita, mahdollistaa niitä sekä houkuttaa saapumaan tapahtumaan. Se yhteinen kiinnostuksen kohde tai harrastus on oiva mahdollisuus. Ala myös kasvaa ja uusia toimijoita syntyy alan ulkopuoleltakin.

 'We are atmosphere skippers' - kipparoikaa tapahtuma ainutlaatuiseksi ja tunnelmalliseksi kohtaamiseksi, jossa osallistuja on keskiössä hetkestä toiseen.  Näin kiteytti loistava puhuja, sisällöntuottaja ja esiintyjä Jade Simmons napakasti. Lisää tapahtumasta voit lukea myös tulevasta Evento-lehdestä!

Seuraava World Education Congress järjestetään Yhdysvalloissa, Dallasissa 6-9.6.2020.

Helena Wallo #tapahtumatohtori 

Tapahtumaan syömään?

Tarjoilut puhuttavat tapahtumasta toiseen ja pohdin usein sitä, että menemmekö me tapahtumiin syömään? Tarjoilut ovat toki iso osa kokonaisuutta, mutta vain ruokatapahtumissa keskiössä. 

Useissa kansainvälisissä tapahtumissa olen kiinnittänyt huomioni siihen, että lounas tarjoillaan harvoin noudettavaksi ja keräiltäväksi buffetpöydästä. Tajoilut ovat siirtyneet pieniin annoskuppeihin ja kippoihin ja 'katuruoka - ajattelu' on tuotu seminaari- ja kokoustiloihin. Tällaisessa tarjoilussa on paljon etuja. Osallistuja voi itse valita haluaako salaatin vai kenties kevätkääryleen ja lisäksi ruoka-allergiat on helppo huomioida pienissä selkeissä valinnoissa. Halutessaan voi itse noutaa lisää tai maistella uusia makuelämyksiä. Myös vastuullisuus toteutuu kun hävikki vähenee. Makukohtaamisten lisäksi myös verkostoituminen on helppoa pienen kipon kanssa kierrellessä ja voihan se kippo toimia keskustelunavaajanakin. Usein tavoitteisiin on kirjattu verkostoituminen, joten seisova lounas kupposten kera auttaa myös tässä tärkeässä asiassa. Millainen tarjoilu voisikaan olla sopiva ratkaisu seuraavassa tapahtumassasi? Tukisiko se vastuullisuutta, verkostoitumista sekä tapahtuman tavoitteita?

MPI Finland tapahtuma-alan yhdistys järjestää jäsentapahtuman Vihreän langan metsästys vastuullisuuteen ja kiertotalouteen liittyen. Jos et ole vielä jäsen - liity nyt ja tule mukaan oppimaan lisää tästä ajankohtaisesta aiheesta. Lue MPI:stä lisää tästä.

Tapahtuma työnä 

Tapahtumatuottajan työ on yksi stressaavimmista ammateista. Se on kuin kutoisi tilkkutäkkiä ja samalla joukko kissanpentuja sekoittaa lankoja ja mahdollisesti purkaa toisesta päästä. Tapahtuman järjestäminen ja tuottaminen on projektin johtamista, jossa ihmiset ovat keskiössä. Se pilkkoutuu osiin, kuten sisältöön, tekniseen toteutukseen sekä tapahtuman hyödyntämiseen. Nämä asiat avautuvat osallistumalla ainutlaatuiseen AJK-jatkokoulutuksen kanssa järjestettävään Tapahtumatuottajan koulutusohjelmaan, joka käynnistyy 8.10. Lue lisää ja ilmoittaudu.

Tai tilaa juuri omaan tarpeesi koulutus tapahtuman järjestämiseen liittyen täältä. Koulutus voi olla myös aktivoiva workshop, jossa kehitetään omaa tapahtumakulttuuria. Tai kenties  tarvitset tapahtuma-alan puhujaa tapahtumaasi? Voit ottaa yhteyttä tästä, niin suunnitellaan yhdessä lisää.

Tulevia alan kansainvälisiä tapahtumia, joita suosittelen: 

Live Communication Week 26-30.11.2019, Milano Italia

EMEC European Meeting & Events Conference 9-11.2.2020 Sevilla, Espanja 

 

Tämä on Faustus Oy:n uutiskirje. Faustus on vuonna 2007 perustettu tapahtuma-alan koulutus- ja konsultointiyritys. Jos tunnet tarvetta irtautua uutiskirjeestä, voit tehdä sen 'poistu uutiskirjeestä' -linkistä sivun alalaidasta. Tietosuojaselosteet löytyvät www.faustus.fi - sivustolta.