Kutsun antamien viestien konkretisoiminen käsikirjoitukseksi / Blogi 1306 osa7

5.8.2015

2015-06-14 14.21.46

Olen joskus saanut kutsuja, jotka herättivät mielikuvia ja odotuksia, mutta tapahtumasta poistuessani olen huomannut, että eivät ne aivan toteutuneetkaan. Tässä onkin tapahtumien yksi haaste, odotusten ja lupausten täyttyminen. Haasteelliseksi sen tekee mm. kutsu, joka on lähetettävä tarpeeksi ajoissa, jopa useita viikkoja ennen. Voi olla, ettei tuossa hetkessä ole vielä ehditty miettiä itse tapahtumaa, ohjelmaa ja yksityiskohtia. Kutsuun asetettavia sanoja kannattaa siis punnita tarkoin.

Tämän tapahtuman osalta kutsussa luvattiin akunlatausta, renkaanvaihtoa ja kurkistus päivänsankarin levyhyllyyn. Lähdimme siitä, että akunlatausta on kaikki tyyni, leppoisaa yhdessäoloa kesäillassa erityisessä garage -tunnelmassa, johon somistus ja vanhat autot tuovat osansa. Renkaanvaihto oli lupaus, jonka toteutukseen etsimme vaihtoehtoja ja siihen löytyikin mainio kumppani (www.actionfactory.info). Heillä on tarjolla runsaasti erilaisia moottoriurheiluun ja garagetunnelmaan sopivia aktiviteetteja. Punnittavaksi tulivat erilaiset rallikisat, neppauskisa sekä kisa, jossa rata ajettiin restauroiduilla wc-pöntöillä.  Päädyimme kuitenkin konkreettiseen renkaanvaihtokisaan, jossa kisailijat vaihtoivat pulttipyssyä hyödyntäen nopeuskisana erikoistelineeseen sijoitetun autonrenkaan. Ajanmittauksen lisäksi saattoi vieraiden joukosta haastaa halukkaan kaksintaisteluun. Hyödyllinen ja hauska – vaihtajia riitti ja toki parhaat palkittiin mitalein.

Kurkistus päivänsankarin levyhyllyyn oli mielestäni ihana lupaus. Lupaus rokkikonsertista, jonka käsikirjoituksen oli tehnyt sankari itse. Musiikista vastaavalle tämä oli haaste, jonka otti kunnianhimoisesti ja innostavasti vastaan. Päivänsankari teki biisilistan, toiveet oman elämänsä varrelta, joista sitten kapellimestarina toiminut Wallon Viihteen Markus kokosi toimivan kokonaisuuden. Tämän lisäksi vaikka The Slipovers bändi (www.facebook.com/theslipovers) peruskokoonpanossa oli varattu, jo hyvissä ajoin – tarvittiin ja tahdottiin lisävahvistusta, jotta rokkikonsertti toteutuisi kaikissa muodoissaan. Voin vain kunnioituksella ihmetellä työaikaa ja –määrää, jonka bändit tekevät oli keikka mikä hyvänsä. Tuntipalkkaa ei taida jäädä juuri nimeksikään. Juhan, Panun, Markuksen ja Markin lisävahvistuksena olivat Mika Järvinen, Rami Kaalamo sekä sankarille itselleen yllätysnimi – huuliharpun taitaja Little Willie. Lavalla nähtiin lisäksi henkilöitä, jotka tahtoivat olla mukana synnyttämässä juhlaa, kitarassa Niemisen Tommi sekä bassossa Ukkosen Pentti. Rokkikonsertti alkoi vahvasti eikä mitenkään perinteisesti, vaan High Way Star -kappaleella. Bändi tahtoi vaikuttaa juhlijat ja yllättää myös sankarin itsensä.

Pääosin kutsun antamat lupaukset täyttyivät yllämainitsemillani asioilla. Piti kuitenkin myös miettiä, miten hyödyntää parikymmentä autoa ja moottoripyörää. Perinteisesti autotapahtumissa äänestetään kauneinta autoa. Tämä vaihtoehto ei mielestämme sopinut tapahtuman henkeen. Juhlasankari keksi itse ’silmäniskuäänestyksen’, jossa halukkaat saivat äänestään itselleen muhevimmin silmää iskevää ajoneuvoa. On ihmisiä, jotka tahtovat osallistua. Ihmisiä jotka tahtovat voittaa. Ja sitten juhlijoita, jotka mielellään osallistuvat seuraamalla tapahtumia. Tästä syystä aktiviteettien täytyy olla vapaaehtoisia. Juhlaan, jossa on tilaa ja paljon osallistujia ovat aktiviteetit kuitenkin paikallaan.

Yksittäiset ohjelmanumerot oli valittu, mutta kokonaisuus kudotaan käsikirjoitukseen. Siitä kun tapahtuman ovat aukeavat, siihen kunnes ne suljetaan. Käsikirjoitus on työpaperi, jonka avulla seremoniamestari toimii.  Seremoniamestarin täytyy elää tapahtuman joka hetkessä. Hänellä täytyy olla tilannetajua, muuntautumiskykyä, ryhtymis- ja sanavalmiutta. Ja kaikkea tätä löytyi EvilKnivel -pukuun sonnustautuneelta Tom Nylundilta.

Seuraavassa jaksossa pureudun yksityiskohtiin ja pieniin asioihin.