Garage Partyn opit ja oivallukset

14.6.2016
Garage Partyn somistusta

Garage Partyn somistusta

Vuosi tapahtuman jälkeen voi suodattaa esiin tunnelmia, muistiinpanoja ja muistikuvia tapahtumasta, sekä sen suunnittelusta. Lienee oikein todeta, että jos mitään ei tulisi mieleen, niin tokkopa siitä olisi jäänyt osallistujillekaan muistijälkiä. Tuolloin myöskään aistien käyttö ja vaikuttavuus ei olisi ollut paras mahdollinen. Näin ei kuitenkaan tainnut olla Garage Partyn kohdalla.

Suuri projekti, jolla pieni projektiryhmä, johti lukuisiin yhteistyökumppaneihin. Josta nousee ensimmäinen oppi, tärkeää jokaisessa projektissa: vuorovaikutus. Kun erilaiset ihmiset kohtaavat ja kommunikoivat on varmistettava että puhutaan samaa kieltä. Nyt teemana oli garage ja kaikki kumppanit johdateltiin yhteiseen ’garage moodiin’. Koska vippaskonsteja vuorovaikutuksen onnistumiseen ei ole, ainoa vaihtoehto on keskustella ja kuunnella. Näillä keinoin luodaan yhteinen näkemys, kirjataan se ylös ja lähdetään määrätietoisesti kommunikoiden toteuttamaan sitä.

Aktiviteetti Garage Partyssa

Aktiviteetti Garage Partyssa

Toinen oivallus on dokumentaation tärkeys. Koska olen ’paperi’ ihminen, käytän mieluusti kynää ja paria. Tietyissä kohdissa Exceliä ja Power Pointtia. Kun luodaan yhdessä ja mukana on useita osapuolia, on näppärää käyttää projekteihin suunniteltuja työkaluja, joita on tarjolla useita. Sellaisen opettelu todella helpottaa projektin hallintaa – eikä paperiläjät kansiossa kasva yli äyräiden ja sen viimeisen version löytäminenkin on nopeaa.

Kolmas oivallus korostaa johtamisen merkitystä, koska ohjauksen puute on heitteille jättö. Tarvitaan ’pormestari’, joka luo vision tapahtumalle ja joka johtaa projektin kaikkine yhteistyökumppaneineen kohti tätä visiota. Johtaminen pohjautuu vahvasti tuohon aiemmin mainittuun vuorovaikutukseen. Johtamiseen liittyy myös delegointi, vastuuttaminen ja päätöksenteko. Garage Partyssa vastuut olivat selkeät toteutusvaiheessa ja myös mm. rakentamis- ja purkuvaihe toteutuivat suunnitellusti. Jälkeenpäin mietittynä mainio päätös oli luottaa vastuu itse tapahtuman valvonnasta toiselle henkilölle. Sari vastasi tapahtuman kulusta siitä alkaen kun Garage Partyn ovet avautuivat. Napakka ja määrätietoinen ’veto’.

Kurkistus sankari levyhyllyyn

Kurkistus sankarin levyhyllyyn

Vielä yksi asia korostuu omissa koulutuksissani tapahtumia suunnitteleville ja se on intuitio ja siihen luottaminen. Varsinkin kun projektissa on useita toimijoita ja kun itse johdat tapahtumaa syntyy monenlaisia ajatuksia ja ideoita. Toisinaan, kuten myös Garage Partya suunnitellessa, intuitioni puhui minulle, mutta kiireessä sen taltutin. Näin jälkiviisaana olisin suonut sitä kuuntelevani. Se, mihin se tällä kertaa liittyi ja mitä mahdollisesti jäi kokematta, jääköön salaisuudeksi ja opiksi odottamaan uusia tapahtumia.

Tämä projekti on loppuun kirjoitettu. Aiemmat 14 osaa löytyvät täältä.

PS. Veikkaan että tapahtuman johtaminen on yksi tulevaisuuden arvostettu ammatti.

Kommentit on suljettu.