Minulla on ollut kiehtova mahdollisuus toimia kolmessa eri tapahtuma-alan kilpailun tuomaristossa tänä keväänä. Työ on aikaavievää ja haasteellista, mutta ennen kaikkea kiehtovaa.
Suomalaisen Evento Awards -kilpailun palkinnot jaettiin jo kuudetta kertaa. Joka vuosi kehitystyö on ohjattu palautteiden perusteella ja suomalaisittain tuossa kilpailussa tehdään erityisen huolellista työtä. Jokainen kilpailutyö arvioidaan kuuden eri kriteerin perusteella. Lisäksi itse palkintopäivänä finalistit arvioidaan vielä kertaalleen. Uskon, että kilpailuun osallistuvat saavat hyviä kehitysideoita sovellettaviksi tuleviin hankkeisiin. Täältä löytyvät finalistit ja voittajat.
Globaali tapahtuma-alan kilpailu Eventex järjestettiin jo yhdeksättä kertaa. Tuomarit ovat alan asinatuntijoita ympäri maailmaa ja tuomarointi tapahtuu verkon yli hyvinkin läpinäkyvästi. Tuomareiden antamat pisteet löytyvät täältä.
Baltic For Events -kilpailu järjestettiin toista kertaa. Tuomaristo oli jaettu kahteen kategoriaan ja finalistien pitchaukset arvioitiin paikanpäällä online-äänestyksellä. Yleisölle kiinnostavaa katseltavaa, mutta kieltämättä ylimääräinen jännitys tapahtumasarjojen osallistujille. Voittajat löytyvät täältä.
Tapahtuma-alan tuomarointi puhuttaa paljon. Mielestäni se on hyvä asia, sillä sehän tarkoittaa että alan asiat kiinnostavat ja näin yhdessä edistämme alaa. Mielestäni tuomareiden tulee edustaa alaa laaja-alaisella kirjolla ja kokemuksella. Näin arvioiden ja äänestäen löytyy oikea voittaja kuhunkin kategoriaan. Jokainen tuomari arvioi oman kokemuksensa perusteella, johon vaikuttavat suuresti myös kulttuurierot. On hyvä muistaa, että minun kymppi toiselle tuomarille voi tarkoittaa kasia arvioinnissa ja tosinpäin. Itselleni tuomaroinnissa punainen lanka on aina tavoitteet ja niihin korreloivat tulokset sekä tapahtuman idea. Löytyykö punainen lanka? Oli tapahtumasarja tai kilpailu sitten mikä tahansa jota tuomaroin.
Parhaimmat tapahtumat rikastuttavat yksinkertaisuudellaan ja tuovat luovia kokemuksia myös tuomarille. Erityisesti tänä vuonna mieleeni jäivät lanseeraus Puolestakyröttäjät sekä Neste ICT Escaper Room. Pakopeliä käytettiin mainiosti henkilöstön kouluttamiseen. Kansainvälisistä kilpailusta on jäänyt mieleeni venäläinen It-alan tapahtuma, jonka idea ’Boxing night’ toimi mielestäni kohderyhmään kaikessa yksinkertaisuudessaan. Lisäksi mm. amerikkalainen henkilöstötapahtuma, jossa henkilöstö solmittiin uuteen toimitaloon ja muuttoon kiitettävästi tapahtuman avulla ja pitkäjänteisesti.
Kultuurierot tapahtumissa tulevat ilmi mm. siten, että baltianmaissa tapahtumat ovat visuaalisesti kauniita. Usein jo tapahtumapaikka henkii aistittavaa historian havistelua. Erityisen luovia ja oivaltavia tapahtumia kautta vuosien on tullut hollannista. Yksi suosikkini on pienen budjetin tapahtuma, Kymmenens miljoonaskävijä Riksmuseossa, joka löytyy täältä.
Yhteinen nimittäjä kaikissa maissa tuntuu olevan juhlajuoma. Se niin itsestään selvä ja helppo, joten olen nimittänyt sen ’automaattiskumpaksi’. Mitä muuta se voisi olla? Siinä viitseliäisyydelle, luovuudelle ja erottumiselle erinomainen mahdollisuus.
Huimasti olen jälleen alaa oppinut ja muiden kokemuksista rikastunut. Alasta, tapahtumista ja tuomaroinnista. Nöyrän iloisen mielen koen myös kun sain kutsun Eventexin tuomaristoon jälleen ensi vuonna, joten työni tuomaroinnissa jatkuu.
Aurinkoista ja kohtaamisrikasta kesää,
Helena Wallo #tapahtumatohtori